Rozsdakupac
__IMG_7289.jpg

100 Sparks 2019

___IMG_7289.jpg

100 Szikra

2019 06 03-10 Ipolytarnóc

szöveg @daniel.hava | fotó @biroimi


Alkotni az egyik legjobb dolog, amit ember tehet. A gyújtó láng után beindul a gépezet, a szem még a semmit látja, az elme azonban már a végeredményt vetíti. A kezdő löket bármi lehet, akárcsak a cél. Apró személyes vágy valami öncélú megvalósítására, avagy éppen a külvilág számára nyújtani valamit, a lehetőségek tárháza végtelen. Észak-Nógrádban közös erővel valami olyat alkottak, ami mindannyiunk számára örök szikrát lobbant ott bent. 

Mély kék égbolt, a zöld árnyalatait végtelen hosszan ecsetelő dombságok, csend, és az egyre ritkábban tapasztalható nyugalom – ezt nyújtja Nógrád megye északi csücske, a határ előtti utolsó falu, Ipolytarnóc, és környéke. Egy kevesek számára ismert vidék ahol az idő megállni látszik. Apró falvak, kimerevedett életképek, egy elnéptelenedő országrész sűrűjében járunk.

Három éve ebbe a környezetbe lehel életet a 100 Szikra csapata. A képlet egyszerű, egy letisztult, magától létező és élő hétvége ez, ahol adott egy falu, látogató pedig szabadon dönt, merre indul. Belemerülni a művészetekbe, egy elfeledett hely történetébe, vagy éppen a fák árnyékában sörözni és világot megváltani ismerősökkel és ismeretlenekkel egy koncert mellett, vagy éppen örömmotorozni a fáklyákkal szegélyezett Szikra mezőn a naplementében. És hát lássuk be, utóbbinál kevés csábítóbb, és menőbb dolog van.

Mert hát motorral érkezni erősen ajánlott, tekintve hogy az egész rendezvény a kétkerekűek adta szabadság köré épül. Jöhetsz bármivel, mopedtől a scramblerig, bobbertől a enduroig, a lényeg, hogy örömöd leld az alattad dolgozó gépben. Egy járó motor, egy bukósisak, némi fék, és máris ott a helyed. Egy nomád hétvége ez. Nincs sztárfellépő, de van igazi zene,  nincs hotel szoba, de van árnyék és sátor, nincs kötött program, cserébe ott a szabad motorozás, a folyóban fürdés, a gondtalanság tökéletes érzése. És ott az a bizonyos szombat este a fáklyákkal, a motorokkal,az élettel és a réttel, ahonnan valamiért senki sem vágyik máshová. Ez a 100 Szikra.