Rozsdakupac
16178584_2197854473773079_4773621230794449901_o.jpg

James Hunt

J A M E S H U N T


16178584_2197854473773079_4773621230794449901_o.jpg

✏️ Geekay | EZ A CIKK A ROZSDAKUPAC #31, AZAZ A 2017/1 SZÁMÁBAN JELENT MEG


Ron Howard nagyszerűen megörökítette Rush című mozijában azt a heroikus küzdelmet, ami Niki Lauda és James Hunt között folyt az 1976-os Formula-1-es világbajnoki cím elhódításáért. Kissé ugyan hollywoodira sikerült a körítés, de a lényeget sikerült tökéletesen megragadnia. És még abba is betekintést enged egy kicsit, hogy milyen volt a két pilóta a pályán kívül. Bár már jó negyven év eltelt mióta Hunt megszerezte egyetlen világbajnoki címét, de a pályán kívül tanúsított lazasága még ennyi év távlatából is ámulatba ejtő. Lássuk hát Hunt Top10-es listáját:

01 A verseny előtti rituáléjának rendszeres része volt a hányás, ami részben a futamot megelőző idegeskedésnek, ám főként az előző esti dorbézolásnak a számlájára volt írható.

02 Pályafutásának jelentős részében versenyzői overalljának jobb első részén – az egyik legértékesebb reklámfelületen, melyért a hirdetők nagyon komoly összegeket hajlandóak fizetni – egy egyedi felvarrót viselt. Ezen egy befeszített bicepsz látható az alábbi szöveggel: „Sex, Breakfast of Champions”, azaz „Szex, a bajnokok reggelije”. Később azért csak lecserélte egy kicsit konszolidáltabb verzióra: „Sex is a high performance thing”, vagyis szabad fordításban: „A csúcsteljesítményhez szexre van szükség”.

03 Hunt a csúcsra vezető útját a Hesketh Racing színeiben kezdte. Az istállót hirtelen felindulásból alapította a szeszélyes brit, Lord Thomas Alexander Fermor-Hesketh. Sajnos azonban több pénze volt, mint szerencséje, és az élet örömeinek féktelen hajszolásában egyedül csak Hunt tudta felvenni vele a versenyt.

04 Ahogy a Hesketh Racing belekóstolt a sikerbe, a csapat létrehozott egy úgynevezett „szórakoztató részleget”, aminek csak és kizárólag annyi feladata volt, hogy gondoskodjon róla, hogy a csapat számára minden körülmények között legyen elegendő bor, zene és csinos nő. És Rolls- Royce-ok. És egy-két sugárhajtású repülőgép. És egy privát helikopter. Oh, említettük már a jachtot?

05 Visszavonulását követően Hunt F1-es kommentátornak állt és bár nagyrészt sikerült levetkőznie korábbi féktelen stílusát és többé-kevésbé lehiggadt, kendőzetlen szókimondásával azért mindig sikerült feldobnia a közvetítéseket. Amikor a francia René Arnoux gyenge teljesítményét arra fogta, hogy korábban turbófeltöltős autókhoz volt szokva, és a szívómotoros kocsikat teljesen más tészta vezetni, Hunt csak ennyit mondott: „Erre csak annyit tudok mondani, hogy ekkora baromságot még sosem hallottam.”

06 Amikor Hunt szupermodell felesége úgy döntött, inkább a brit színésszel, Richard Burtonnel képzeli el a jövőjét, mint a fékezhetetlen Hunttal, a pilóta csak ennyit mondott a színésznek: „Nyugi Richard. Hatalmas szívességet tettél nekem azzal, hogy átvetted tőlem az ország legrémisztőbb hitelkártya tartozását.”

07 Mikor Hunt aláírt a McLarenhez az 1976-os szezonra, nem volt hajlandó elfogadni azt a záradékot, mely kikötötte, hogy a szponzori rendezvényeken öltönyben és nyakkendőben kell megjelennie. Ezzel szemben több ízben is szakadt farmerben, pólóban és mezítláb jelent meg. Még a legelőkelőbb monacói fogadásokon is. Hiába, élni tudni kell.

08 Mivel különösebb oka nem volt rá, valószínűleg csak a társaság miatt és mert szórakozást jelentett számára, Hunt számos alkalommal elvitte magával Oscar nevű németjuhász kutyáját a randevúira, melyeknek általában a kellőképpen elegáns londoni west end adott otthont. Az eb még Hunt kedvenc golfklubjába is kapott tagsági igazolványt, hogy elkísérhesse a látogatásai során.

09 Hunt késve és kellőképpen jó hangulatban érkezett meg 1983-as második esküvőjére (a mennyasszony Sarah Lomax volt). Kicsit megcsúsztatta a bulit, hogy a vőlegény olyan részeg volt, hogy lábra is alig volt képes állni. Ám amint kicsit sikerült józanságot verni bele, a vőlegény ráébredt, hogy nincs nyakkendője, márpedig anélkül nem lehet oltár elő vonulni. Így elszalajtotta az öccsét, hogy szerezzen egy új nyakkendőt. Mondanunk sem kell, a frigy válással végződött.

10 Hunt örökségét a 2007-es Formula-1-es világbajnok, Kimi Räikkönen élteti tovább, aki James Hunt álnéven nevezett be és nyert meg egy finnországi hómobil versenyt, és előszeretettel jelentkezik be szállodákba, vagy foglal asztal éttermekben példaképe nevén.

Na, jó... tízet mondtam, de nem bírom ki, hogy a leglazábbat meg ne osszam veletek. Szóval a Top10-es listából gyorsan 10+1-es lista lett. Íme a bónusz:

+1 Hunt sokszor a futamot megelőző estét, de még sokszor a rajtok előtti várakozást egy kis szex-szel ütötte el. Egyik kedvenc helyszíne Japán volt, ahol előszeretettel vadászott a Tokio Hiltonban, ahol a British Airways légiutas-kísérői 24 órás pihenőjüket tartották. Hunt „véletlenül” mindig beléjük botlott, mikor bejelentkeztek a szállodába, és meghívta őket a saját lakosztályába, hogy együtt lazítsanak kicsit. A legenda szerint az 1976-os Japán Nagydíj – melyen végül megszerezte a világbajnoki címet – előtti estén nem kevesebb, mint 33 (!) British Airways légikisasszonnyal múlatta az időt.